Fettisdagen aneb jak Švédi baští "SEMLA"
Fettisdagen aneb
jak Švédi baští "SEMLA" Víte, že Švédi se vyhýbají sladkostem a děti
můžou sladkosti jen každou sobotu?
Tohle by mě opravdu nenapadlo, že je možné? U nás jsme sladkosti
dostávali jen výjimečně, ale v různých dnech. Na švédské děti to celkem funguje
dobře! I když ne všechno je úplně ideální, jak se zdá. Tím mám namysli, že díky
multikultuře a nevědomých rodičů začíná být vše jinak.
Ale teď k
Fettisdagen. Co je to vlastně za den? Jednoduše řečeno: "tlustý den"
a slaví se v úterý 5.března. Proč se vlastně oslavuje? Kořeny má ve
skandinávské historii. Švédové byli dříve katolíci a slovo "fett"
tedy česky "tlustý". Fettisdagen vznikl částečně na základě půstu.
Půst znamenal křesťanský svátek. Tento půst se dodržoval 40 dní před
Velikonocemi.
Co je to zač, ta semla? Ve Švédsku byla tradice taková, že
se jedla "semla" vždy v úterý 5.3. A jak vypadá?
Říká se taková
historka, že švédský král Adolf Fredrik snědl tolik semlor, že v úterý
následkem umřel. Ve skutečnosti ale zemřel na mrtvici a srdeční příhodu.
Obvykle se jídlo skládalo ze sýra, humra, ústřice, zelí a semlor. Tradovalo se,
že díky přejídání se zruší svátek "fettisdagen". A Johan Gabriel
Oxenstierna chtěl "vymazat" tento den z kalendáře, ale nepovedlo se.
SAMLA RECEPT PRO
40-50 KOUSKU
Na těsto : 150 g změknuté maslo
500 ml mléka
50 g droždí
50 g cukru krupice
1 lzička soli
800-850 g mouky
Nápln : 150g másla
100g cukru krupice
1 lžice skořice
Na zdobeni : cukrové posypani či skořice nebo šlehačku
Smíchejte maslo s cukrem.
Zahřejte na 37 stupnu Celsia a přidejte
droždí. Přidejte cukr, sul, potom mouku. Dobře zpracujete ve vláčné těsto.
Přikrejteva
nechte asi 30 minut kynout. Znovu na lehce pomoučeném valečku potom rozdělte na
dvě části. Z jedný vyvalejte dlouhý, plochý trojuhelník.
Nápln na těsto :
Rozetřete máslo. Povrch pocukrujte, posypte skořicí a srolujte do tvaru dlouhé klobasy. Nakrajete na kolečka , vložte do
papirovych formiček a dejte na plech.
Opakujte s druhou
casti těsta. Přikrejte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Mezim předehřejte
troububna 250 stupnu.
Potřete
rozkvrdlaným vajíčkem a posypte cukrovým zdobením. Pečte 8-10minut. Nechte
vychladnout na kovové mřížce a přikrejte utěrkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat