sobota 16. března 2019

Fettisdagen - alla skandinavska SEMLA + Recept


Fettisdagen aneb jak Švédi baští "SEMLA"





Fettisdagen aneb jak Švédi baští "SEMLA" Víte, že Švédi se vyhýbají sladkostem a děti můžou sladkosti jen každou sobotu?

 Tohle by mě opravdu nenapadlo, že je možné? U nás jsme sladkosti dostávali jen výjimečně, ale v různých dnech. Na švédské děti to celkem funguje dobře! I když ne všechno je úplně ideální, jak se zdá. Tím mám namysli, že díky multikultuře a nevědomých rodičů začíná být vše jinak.

 Ale teď k Fettisdagen. Co je to vlastně za den? Jednoduše řečeno: "tlustý den" a slaví se v úterý 5.března. Proč se vlastně oslavuje? Kořeny má ve skandinávské historii. Švédové byli dříve katolíci a slovo "fett" tedy česky "tlustý". Fettisdagen vznikl částečně na základě půstu. Půst znamenal křesťanský svátek. Tento půst se dodržoval 40 dní před Velikonocemi.
Co je to zač, ta semla? Ve Švédsku byla tradice taková, že se jedla "semla" vždy v úterý 5.3. A jak vypadá?

 Říká se taková historka, že švédský král Adolf Fredrik snědl tolik semlor, že v úterý následkem umřel. Ve skutečnosti ale zemřel na mrtvici a srdeční příhodu. Obvykle se jídlo skládalo ze sýra, humra, ústřice, zelí a semlor. Tradovalo se, že díky přejídání se zruší svátek "fettisdagen". A Johan Gabriel Oxenstierna chtěl "vymazat" tento den z kalendáře, ale nepovedlo se. 


SAMLA RECEPT PRO 40-50 KOUSKU

Na těsto : 150 g změknuté maslo

                500 ml mléka
                50 g droždí
                50 g cukru krupice
                1 lzička soli
               800-850 g mouky

Nápln :   150g másla
              100g cukru krupice
              1 lžice skořice

Na zdobeni : cukrové posypani či skořice nebo šlehačku


Smíchejte maslo s cukrem. Zahřejte na 37 stupnu Celsia a přidejte  droždí. Přidejte cukr, sul, potom mouku. Dobře zpracujete ve vláčné těsto.
Přikrejteva nechte asi 30 minut kynout. Znovu na lehce pomoučeném valečku potom rozdělte na dvě části. Z jedný vyvalejte dlouhý, plochý trojuhelník.
Nápln na těsto : Rozetřete máslo. Povrch pocukrujte, posypte skořicí a srolujte do tvaru dlouhé  klobasy. Nakrajete na kolečka , vložte do papirovych formiček a dejte na plech.
Opakujte s druhou casti těsta. Přikrejte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Mezim předehřejte troububna 250 stupnu.
Potřete rozkvrdlaným vajíčkem a posypte cukrovým zdobením. Pečte 8-10minut. Nechte vychladnout na kovové mřížce a přikrejte utěrkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat